Poké bowl s grilovaným tuniakom
- Celkový čas 38 min
- 20 min
Príprava - 13 min
Varenie - 5 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
Na prípravu omáčky:
4.5 pl Ryžový ocot
Korenie
15 g Čerstvý zázvor (1 kus, pribl. 2 cm)
Štipľavá omáčka
3 čl Sezamový olej
9 cl Sójová omáčka
Na prípravu poké bowl:
500 g Steaky z tuniaka (pribl. 4 kusy)
750 g Predvarená sushi ryža
3 Malé avokáda (odkôstkované a nakrájané na plátky)
30 g Nasekaná červená cibuľa
300 g Mango nakrájané na kocky (pribl. 1)
6 pl Nasekaný čerstvý koriander (pribl. 30 g)
Na ozdobenie (voliteľné):
1.5 Limetky, na štvrtťy
0.5 Jalapeño (alebo paprička Fresno, bez jadierok a na plátky)
Reďkovka, uhorka, červená kapusta a mrkva
6 pl Varený edamame
1.5 čl Čiernobiele sezamové semiačka
Príprava
Krok 1 /7
Príprava omáčky: v malej miske si zmiešame všetky ingrediencie. Odložíme nabok.
Krok 2 /7
Dáme do nádoby tuniakové steaky. Vylejeme na ne tretinu omáčky a zamiešame. Necháme odstáť 10 – 15 minút.
Krok 3 /7
Zapneme spotrebič. Zapneme nádobu 1. Vyberieme program GRIL pri 200 °C na 13 minút. Ingrediencie zatiaľ nedávame do nádoby, spotrebič sa začne automaticky predhrievať. Stlačením tlačidla ŠTART začneme variť.
Krok 4 /7
Keď spotrebič zapípa a na displeji sa zobrazí „Add“ (Pridajte), cyklus predhriatia grilu je dokončený. Vyberieme tuniak z marinády, necháme odkvapkať a posypeme korením. Dáme kúsky na dosku v nádobe 1.
Krok 5 /7
Tuniakové steaky varíme dovtedy, kým nie je uvarená spodná tretina. Obrátime a varíme z druhej strany, v strede necháme trochu ružové. Ak preferujeme tuniak trochu viac prepečený, upravíme dobu varenia podľa chuti.
Krok 6 /7
Grilované tuniakové steaky dáme na dosku na krájanie a necháme 5 minút odstáť, následne ich ostrým nožom nakrájame na prúžky.
Krok 7 /7
Na spodok misiek pridáme uvarenú ryžu. Do každej misky dáme grilované tuniakové kúsky, plátky avokáda, kúsky manga a červenú cibuľu. Posypeme koriandrom. Ozdobíme podľa vkusu a navrch nalejeme zvyšok omáčky.