Pikantné tuniakové kúsky s chrumkavou ryžou
- Celkový čas 1 h 20 min
- 10 min
Príprava - 10 min
Varenie - 1 h
Chladenie
Suroviny
8 os.
500 g Sushi ryža
70 cl Voda
2 čl Soľ
4 pl Ryžový ocot
4 pl Kryštálový cukor
4 pl Sezamový olej
450 g Čerstvý tuniak
2 pl Sezamový olej
2 pl Sójová omáčka
4 pl Limetková šťava
4 pl Horčicová majonéza
1 Zelená cibuľka (alebo jarná cibuľka)
Avokádo
Príprava
Krok 1 /6
Ryžu niekoľkokrát opláchneme pod tečúcou vodou. Ryžu, vodu a soľ dáme do rajnice. Privedieme do varu a v zakrytej panvici dusíme 10 minút. Odoberieme panvicu z ohrevu a necháme ju odstáť 15 minút s nasadeným poklopom.
Krok 2 /6
V miske spolu zmiešame ryžový ocot, kryštálový cukor a 2 polievkové lyžice sezamového oleja. Premiešame ryžu a pridáme zmes z octu, cukru a sezamového oleja. Dobre zmiešame. Vyložíme 4 – 5 cm vysoký obdĺžnikový alebo štvorcový pekáč potravinárskou fóliou tak, aby prečnievala cez strany. Nasypeme ryžu do panvice, vyrovnáme povrch a stlačíme na výšku asi 3 cm. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do mrazničky asi na 1 hodinu alebo do chladničky cez noc.
Krok 3 /6
Vyklopíme ryžu a nakrájame na pásiky široké 2 cm a dlhé 5 cm. Dáme ryžové obdĺžniky do fritézy Easy Fry na štandardom plechu a postriekame ich kuchynským olejom v spreji alebo zľahka potrieme neutrálnym olejom.
Krok 4 /6
Nastavíme program NUGETKY pri 200 °C na 10 minút. Skontrolujeme, či sú kúsky hotové, mali by byť dozlata.
Krok 5 /6
Nakrájame tuniak na malé kocky. Nasekáme zelenú cibuľku alebo jarnú cibuľku. Dáme tuniak do misy a pridáme sezamový olej, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, horčicovú majonézu a tiež zelenú cibuľku alebo jarnú cibuľku. Premiešame.
Krok 6 /6
Na každý kúsok ryže dáme 1 polievkovú lyžicu ochuteného tuniaka. Ozdobíme niekoľkými kúskami zelenej cibuľky a malými kúskami avokáda.