Karfiolové steaky s mrkvovými hranolkami
- Celkový čas 1 h 15 min
- 20 min
Príprava - 25 min
Varenie - 30 min
Chladenie
Suroviny
2 os.
Na prípravu mrkvových tyčiniek:
20 g Sójová omáčka
20 g Olivový olej
10 g Javorový sirup
20 g Tahini
1 čl Údená paprika
1 čl Mletý cesnak
300 g Mrkvové tyčinky (3 – 4 kusy)
Na prípravu karfiolových steakov:
1 ks Karfiol
50 g Olivový olej
100 g Citrónová šťava
1 čl Sušený cesnak
1 čl Paprika
15 g Med
Soľ, korenie
2 štip. Čili korenie
8 pl Nasekaná čerstvá petržlenová vňať (asi 15 g)
Karfiolová majonéza:
250 g Varené kúsky karfiolu
60 g Smotana na varenie
20 g Olivový olej
10 g Voda
10 g Citrónová šťava
1 čl Údená paprika
3 g Soľ
Príprava
Krok 1 /8
Vo veľkej nádobe zmiešame spolu sójovú omáčku, olivový olej, javorový sirup, tahini, papriku, mletý cesnak, soľ a korenie. Ošúpeme mrkvy, každú pozdĺžne rozkrojíme napoly a z každej polovice vykrojíme 3 mm prúžky. Dáme mrkvové prúžky do nádoby a za občasného premiešania marinujeme aspoň 30 minút.
Krok 2 /8
Z karfiolu odstránime listy tak, aby sme neodstránili príliš veľa základu. Karfiol dáme na dosku na krájanie. Veľkým, dobre naostreným nožom nakrájame na 2 alebo 3 plátky hrubé asi 2 cm. Karfiolové steaky varíme s hranolčekmi na panvici s osolenou, pozvoľne vriacou vodou. V polovici varenia steaky vyberieme, scedíme ich a dovaríme hranolky. Scedíme a odložíme nabok.
Krok 3 /8
V malej nádobe zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, med, papriku a čili. Karfiolové steaky potrieme z jednej strany olivovým olejom a citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a korením.
Krok 4 /8
Zapneme spotrebič. Zapneme nádobu 1. Vyberieme program ZELENINA pri 180 °C na 25 minút. Poukladáme karfiolové steaky potreté zvrchu omáčkou na dosku v nádobe 1. Zapneme nádobu 2. Vyberieme program ZELENINA pri 180 °C na 25 minút. Poukladáme mrkvy vyrovnané do jednej vrstvy na doske v nádobe 2. Stlačením tlačidla ŠTART začneme variť oboje.
Krok 5 /8
V polovici varenia steaky obrátime a druhú stranu natrieme zvyšnou omáčkou. Obrátime mrkvové prúžky.
Krok 6 /8
Skontrolujeme, či je karfiol dôkladne uvarený, a v prípade potreby upravíme čas varenia.
Krok 7 /8
Do malej nádoby pridáme uvarené kúsky karfiolu, smotanu, olivový olej, vodu, soľ, citrónovú šťavu a údenú papriku. Ručným mixérom všetko premiešame, aby sme vytvorili majonézu.
Krok 8 /8
Uvarené karfiolové steaky posypeme čili a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s karfiolovou majonézou a mrkvovými hranolkami.