Kuracie špízy a sladké zemiaky
- Celkový čas 1 h 12 min
- 25 min
Príprava - 17 min
Varenie - 30 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
2 Veľké kuracie prsia
5 pl Sezamový olej
2 pl Ryžový ocot
1 pl Med
1 čl Čerstvý zázvor
1 pl Neutrálny olej
1 kg Sladké zemiaky
1 čl Semienka koriandra (4 g)
1 čl Semienka feniklu (4 g)
3 pl Olivový olej
2 pl Sezamové semienka (15 g)
Soľ, korenie
Príslušenstvo
Fritovací kôš
Príprava
Krok 1 /7
Kuracie prsia nakrájame na veľké kocky. V miske na šalát zmiešame sezamový olej, ryžový ocot a med. Dochutíme soľou a korením. Do marinády nastrúhame zázvor a premiešame. Pridáme kocky kuracieho mäsa a dobre premiešame. Necháme 30 minút odpočívať v chladničke a občas premiešame.
Krok 2 /7
Drevené špajle potrieme trochou neutrálneho oleja a na každú špajľu napichneme 4 marinované kuracie kocky. Sladké zemiaky ošúpeme. Nakrájame ich na plátky hrubé približne 1 cm a potom každý plátok nakrájame na hranolčeky. Koriander a semená feniklu rozdrvíme pomocou tĺčika alebo plochej časti noža.
Krok 3 /7
Sladké zemiakové hranolčeky vložíme do šalátovej misy, osolíme, okoreníme, pridáme rozdrvené semienka a potom olivový olej. Dobre premiešame a dáme hranolčeky zo sladkých zemiakov na plech. Plech umiestnime do strednej polohy v rúre.
Krok 4 /7
Špízy vložíme do fritovacieho koša. Vložíme fritovací kôš do rúry do najvyššej polohy.
Krok 5 /7
Zapneme prístroj. Zvolíme program ROAST na 200 °C a nastavíme čas pečenia na 17 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 6 /7
Za ten čas opečieme sezamové semienka: sezamové semienka vložíme do horúcej panvice bez tuku. Za stáleho miešania varíme pri vysokej teplote 2 minúty. Hneď potom ich položíme na tanier.
Krok 7 /7
Po vytiahnutí z rúry posypeme špízy praženými sezamovými semienkami. Okamžite podávame. Podávame s malým šalátom a čerstvými lístkami koriandra.