Koláč s kapustou a vajcom
- Celkový čas 2 h 55 min
- 20 min
Príprava - 1 h 15 min
Varenie - 1 h 20 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
22 cl Mlieko 3,2 %
1 pl Pšeničná hladká múka
40 g Cukor
6 g Sušené droždie
400 g Pšeničná múka
50 g Maslo
1 Vajcia
1 štip. Soľ
1 Žĺtok
750 g Kapusta
1 Cibuľa
150 g Maslo
3 cl Rastlinný olej
5 Varené vajcia
20 cl Kyslá smotana 20%
1 štip. Soľ
1 štip. Korenie
1 Žĺtok
3 cl Mlieko 3,2%
Príslušenstvo
Hák na cesto Flex metla
Príprava
Krok 1 /20
Ohrejte mlieko v hrnci na 30–35 stupňov.
Krok 2 /20
V mlieku rozpustite cukor, 1 lyžicu múky, droždie a nechajte na teplom mieste 12-15 minút odstáť. Na povrchu by sa mala objaviť pena s bublinkami.
Krok 3 /20
Múku preosejte cez sito do samostatnej misy.
Krok 4 /20
V hrnci rozpustite maslo.
Krok 5 /20
Do misy prístroja vlejte vajcia. Stlačte "Štart".
Krok 6 /20
K predchádzajúcej vaječnej zmesi nasypte múku, mlieko s droždím, maslo a štipku soli. Stlačte "Štart".
Krok 7 /20
Cesto zoškrabnite stierkou zo stien. Stlačte "Štart".
Krok 8 /20
Cesto dajte do samostatnej misy, prikryte kuchynskou utierkou a nechajte 60 minút na teplom mieste.
Krok 9 /20
Kapustu nakrájajte na 5-6 cm prúžky. Nakrájajte cibuľu na malé kocky.
Krok 10 /20
Cibuľu osmažte v rastlinnom oleji.
Krok 11 /20
Kapustu osmažte na masle zvlášť v panvici asi 20 minút.
Krok 12 /20
Zmiešajte kapustu s cibuľou.
Krok 13 /20
Uvarené vajcia nakrájajte na malé kocky a zmiešajte s kapustovou náplňou. Pridajte kyslú smotanu a dochuťte soľou a korením.
Krok 14 /20
Štvrtinu cesta dajte bokom. Zvyšné cesto rozvaľkajte na kruh širší ako je vaša forma na pečenie o 2–3 cm.
Krok 15 /20
Cesto dajte do formy na pečenie vyložené papierom na pečenie. Náplň rozprestrite na povrch cesta.
Krok 16 /20
Zo zvyšnej štvrtiny cesta vytvorte na koláči mriežku.
Krok 17 /20
Koláč zakryte kuchynskou utierkou a nechajte 20 minút na teplom mieste.
Krok 18 /20
Rúru predhrejte na 170 stupňov.
Krok 19 /20
Koláč vložte do rúry a pečte 40–45 minút s teplovzdušným ohrevom.
Krok 20 /20
Pečte na 160 stupňov 25-30 minút. 3 minúty pred koncom potrite koláč zmesou žĺtka a mlieka. Na konci koláč prikryte alobalom.