Jablkový koláč v tvare kytice ruží
- Celkový čas 2 h 40 min
- 1 h
Príprava - 1 h 10 min
Varenie - 30 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
1 Sladké krehké cesto
40 g Maslo
35 g Cukor
1 Vajcia
40 g Mleté mandle
8 Červené jablká
2 Citróny
15 g Maslo
15 g Cukor
Príslušenstvo
Šľahač
Príprava
Krok 1 /21
Tento recept vyžaduje základnú prípravu: sladké krehké cesto. Stihli ste si ho pripraviť skôr, ako budete pokračovať v tomto recepte? Ak nie, recept na sladké krehké cesto môžete nájsť v bloku „Príprava“ pri návrate na hlavnú obrazovku receptu. Príprava trvá 2h15: 15min príprava a 2h odpočívanie v chladničke
Krok 2 /21
Krehké cesto na pracovnej ploche vyvaľkajte pomocou valčeka na hrúbku 3 až 4 mm.
Krok 3 /21
Formu s priemerom 24 cm vymažte maslom a vložte do nej cesto. Jemne prsty zatlačte na cesto, aby sa rozprestrelo až k okraju, prebytočné cesto nechajte vyčnievať. Dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
Krok 4 /21
Rúru predhrejte na 180 stupňov.
Krok 5 /21
Do misy prístroja pridajte maslo, vopred mierne zmäknuté, a práškový cukor. Stlačte "Štart".
Krok 6 /21
Pridajte vajcia a stlačte "Štart".
Krok 7 /21
Pridajte mleté mandle a stlačte "Štart". Mali by ste získať hladký mandľový krém.
Krok 8 /21
Vyberte korpus z chladničky a prebytočné cesto odrežte nožom.
Krok 9 /21
Na cesto položte jeden list papiera na pečenie, prikryte keramickými perličkami na pečenie alebo sušenými fazuľami, aby sa cesto zaťažilo.
Krok 10 /21
Pečte 15 až 20 minút na 180 stupňov.
Krok 11 /21
Potom koláčový základ potrite mandľovým krémom a pečte ďalších 20 minút pri 180 stupňoch. Dajte bokom.
Krok 12 /21
Jablká umyte a nakrájajte krájačom na tenké plátky, pričom dbajte na to, aby zostala šupka.
Krok 13 /21
Plátky jabĺk namočte do citrónovej vody, aby nezhnedli.
Krok 14 /21
Plátky jabĺk varte 40 sekúnd v mikrovlnnej rúre a potom ich prekrojte napoly.
Krok 15 /21
Vytvarujte ruže: na doštičku položte asi 8 až 10 jemných plátkov jabĺk, ktoré sa navzájom prekrývajú. Potom zrolujte do ružičky.
Krok 16 /21
Postup opakujte, aby ste získali toľko ruží, koľko potrebujete na ozdobenie torty. Dajte bokom.
Krok 17 /21
Vezmite zostávajúce plátky jabĺk a vložte ich do hrnca so šťavou z jedného citróna. Duste asi 10 až 15 minút na strednom plameni za pravidelného miešania. Zakryte potravinárskou fóliou a dajte bokom. Odložte na chladné miesto.
Krok 18 /21
Odstráňte krustu koláča a rovnomerne rozprestrite jednu vrstvu jablčného pyré.
Krok 19 /21
Usporiadajte jablčné ružičky a mierne ich pritlačte, aby sa nehýbali.
Krok 20 /21
Ružičky potrite rozpusteným maslom a posypte cukrom.
Krok 21 /21
Pečte 10 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.