Empanády s lososom, mascarpone a kôprom
- Celkový čas 1 h 20 min
- 15 min
Príprava - 35 min
Varenie - 30 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (1)
Suroviny
4 os.
125 g Mierne osolené maslo
250 g Múka na cesto
5 g Soľ
1 Vajce
50 g Mlieko
300 g Filety z lososa (2 kusy)
0.5 Šalotka
3 pl Čerstvý kôpor
0.5 Citrón
100 g Mascarpone
3 pl Crème fraîche s 30 % obsahom tuku
Soľ, korenie
2 pl Múka na cesto
1 Vaječný žĺtok
50 g Mlieko
Morská soľ
50 g Mascarpone
3 pl Crème fraîche s 30 % obsahom tuku
1 pl Čerstvý kôpor
0.5 Citrón
Soľ, korenie
Príprava
Krok 1 /12
Maslo vopred vyberieme z chladničky, aby zmäklo.
Krok 2 /12
Do misky preosejeme múku. Pridáme soľ a zmäknuté maslo. Vmiešame vajce a mlieko, potom cesto premiešame končekmi prstov a spojíme ho do gule. Mierne ho vyrovnáme, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút v chladničke.
Krok 3 /12
Filety z lososa dáme na dosku na krájanie. Podľa potreby zbavíme kože. Nožom nakrájame lososa na malé kúsky a potom ho nasekáme nadrobno. Do veľkej nádoby dáme nasekaného lososa. Šalotku ošúpeme a nakrájame na plátky, kôpor a kôru nasekáme a polovicu citróna vyžmýkame. Pridáme všetko do misy a premiešame. Pridáme mascarpone a smotanu a dochutíme soľou a korením. Vidličkou všetko opatrne premiešame. Dochutíme podľa chuti.
Krok 4 /12
Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme cesto na hrúbku 2 mm. Pomocou formičky na sušienky s priemerom 10 cm vykrojíme z cesta kolieska.
Krok 5 /12
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom, aby sme získali zlatistú farbu. Okraj každého kolieska cesta potrieme trochou zmesi.
Krok 6 /12
Na každé koliesko cesta dáme lyžicu lososovej plnky. Cesto preložíme, aby sme vytvorili empanadas, a na okraji ho zľahka stlačíme, aby sa uzavrelo. Empanády potrieme žĺtkovou zmesou, ale nie príliš veľkým množstvom.
Krok 7 /12
Na plech dáme 4 empanády. Plech na pečenie umiestnime do najvyššej polohy v rúre.
Krok 8 /12
Zapneme prístroj. Zvolíme program BAKE na 220 °C a nastavíme čas pečenia na 20 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 9 /12
Pokračujeme v pečení: Zapneme prístroj. Zvolíme program BAKE na 230 °C a nastavíme čas pečenia na 15 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 10 /12
Opakujeme pre všetky empanády.
Krok 11 /12
Medzitým pripravíme omáčku : v malej miske zmiešame mascarpone, crème fraîche, nasekaný kôpor a šťavu z polovice citróna. Dochutíme soľou a korením. Premiešame a odložíme do chladničky.
Krok 12 /12
Podávame zahorúca. Doplníme omáčkou.