Donuty
- Celkový čas 3 h 8 min
- 30 min
Príprava - 8 min
Varenie - 2 h 30 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
80 g Plnotučné mlieko
20 g Krupicový cukor
1 čl Sušené pekárske droždie
200 g Múka T55
2 g Soľ
10 g Olej
1 Vajce
10 g Mäkké maslo
20 g Práškový cukor
Kuchynský olej v spreji
Príprava
Krok 1 /6
Mlieko zohrejeme v mikrovlnnej rúre na 38 °C až 40 °C. Dbáme na to, aby mlieko nebolo príliš horúce, lebo by mohlo deaktivovať droždie. Droždie, ktoré sa má rehydratovať, vložíme do malej nádoby s teplým mliekom. Premiešame. Necháme stáť 3 minúty. Droždie by sa malo rozpustiť.
Krok 2 /6
Nasypeme múku a soľ do veľkej misy. Pridáme olej, vajce a zmes mlieka/droždia/cukru. Hnetieme rukou 1 minútu, potom pridáme mäkké maslo a hnetieme, kým sa cesto zľahka nespojí (asi 2 minúty). Cesto by malo zostať lepkavé. Zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny. Jeho objem by sa mal strojnásobiť.
Krok 3 /6
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a jemne rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Donuty vykrajujeme pomocou okrúhlej vykrajovačky na sušienky s priemerom 7 cm. Na stred použijeme 3 cm vykrajovačku. Ak nemáme krájač na sušienky, použijeme misku alebo pohár vhodnej veľkosti.
Krok 4 /6
Donuty presunieme na zľahka naolejované štvorce alobalu. Prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na dvojnásobnú veľkosť (asi 30 minút). Pred pečením na donuty jemne natrieme trochu neutrálneho oleja pomocou mašlovačky.
Krok 5 /6
Dáme ich do spotrebiča. Začneme piecť.
Krok 6 /6
V prípade potreby skontrolujeme, či je farba zlatohnedá. Necháme vychladnúť na drôtenom rošte a potom poprášime práškovým cukrom.