Donuty
- Celkový čas 3 h 17 min
- 20 min
Príprava - 17 min
Varenie - 2 h 40 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
100 g Plnotučné mlieko
20 g Krupicový cukor
2.5 g Sušené pekárenské droždie
10 g Olej
30 g Približne polovica stredne veľkého vajca
180 g Hladká biela múka
2 g Soľ
10 g Zmäknuté maslo
Olej v spreji
125 g Glukóza
50 g Biela čokoláda
10 g Voda
2 g Potravinárske farbivo (voliteľné)
Príprava
Krok 1 /9
V malej miske zohrejeme mlieko. Pridáme droždie a cukor, premiešame a necháme odstáť 5 minút.
Krok 2 /9
Nasypeme múku a soľ do veľkej nádoby. Pridáme olej, polovicu vajca a zmes z mlieka, droždia a cukru. Hnetieme rukou 1 minútu, potom pridáme mäkké maslo a hnetieme, kým sa cesto zľahka nezbieha (asi 2 minúty).
Krok 3 /9
Zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny. Jeho objem by sa mal strojnásobiť.
Krok 4 /9
Vyklopíme cesto na pomúčenú plochu a zľahka vyvaľkáme na hrúbku 1 až 1,5 cm. Krájačom na sušienky vykrajujeme donuty s priemerom 7 cm. Na stred použijeme 3 cm krájač na sušienky. Ak nemáme krájač na sušienky, použijeme misku alebo pohár vhodnej veľkosti.
Krok 5 /9
Presunieme donuty na malé štvorce zľahka naolejovaného alobalu. Prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na dvojnásobnú veľkosť (asi 30 minút). Pred pečením na donuty jemne natrieme trochu neutrálneho oleja.
Krok 6 /9
Zapneme spotrebič. Zapneme nádobu 1. Vyberieme program DEZERT pri 175 °C na 10 minút. Zapneme nádobu 2. Vyberieme program DEZERT pri 175 °C na 10 minút. Na nastavenie a predhrievanie stlačíme ŠTART. Tento krok je dôležitý pre úspešnú prípravu donutov, aby boli dobre upečené.
Krok 7 /9
Zapneme nádobu 1. Vyberieme program DEZERT pri 165 °C na 7 minút. Opatrne umiestnime 4 donuty s ich alobalom na dosku v nádobe 1. Zapneme nádobu 2. Vyberieme program DEZERT pri 165 °C na 7 minút. Opatrne umiestnime 2 donuty s ich alobalom na dosku v nádobe 2. Stlačením tlačidla ŠTART začneme variť oboje.
Krok 8 /9
Glazúra: V malej miske ohrievame glukózu v mikrovlnej rúre do tekutého stavu a pridáme bielu čokoládu. Zamiešame špachtľou, potom podľa potreby pridáme farbivo a vodu. Pred namáčaním donutov sa uistíme, že glazúra je tekutá, ale nie príliš horúca. Podľa potreby ju dáme späť do mikrovlnej rúry.
Krok 9 /9
Vidličkou namáčame donuty do teplej glazúry. Umiestnime na drôtený rošt a asi 5 minút necháme odstáť, kým poleva nestvrdne.