Donuty
- Celkový čas 2 h 57 min
- 20 min
Príprava - 7 min
Varenie - 2 h 30 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
160 g Plnotučné mlieko
2 čl Sušené pekárske droždie (8 g)
400 g Biela múka
4 g Soľ
20 g Olej
2 Vyšľahané vajcia
40 g Krupicový cukor
30 g Mäkké maslo
Práškový cukor
Príprava
Krok 1 /8
Mlieko zohrejeme v mikrovlnnej rúre na 38 °C až 40 °C. Dbáme na to, aby mlieko nebolo príliš horúce, lebo by mohlo deaktivovať droždie. Droždie, ktoré sa má rehydratovať, vložíme do malej nádoby s teplým mliekom. Premiešame. Necháme stáť 3 minúty. Droždie by sa malo rozpustiť.
Krok 2 /8
Nasypeme múku a soľ do veľkej misy. Pridáme zmes oleja, vajec a mlieka, droždia a cukru. Hnetieme rukou 1 minútu, potom pridáme mäkké maslo a hnetieme, kým sa cesto zľahka nespojí (asi 2 minúty). Cesto by malo zostať lepkavé. Zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny. Jeho objem by sa mal strojnásobiť.
Krok 3 /8
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Donuty vykrajujeme pomocou okrúhlej vykrajovačky na sušienky s priemerom 7 cm. Na stred použijeme 3 cm vykrajovačku. Ak nemáme vykrajovačku na sušienky, použijeme misku alebo pohár vhodnej veľkosti.
Krok 4 /8
Presunieme donuty na malé hárky zľahka naolejovaného alobalu. Prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na dvojnásobnú veľkosť (asi 30 minút). Pred pečením na donuty jemne natrieme trochu oleja.
Krok 5 /8
Polovicu donutov vložíme do zariadenia s tanierom tak, aby sa neprekrývali. Začneme piecť.
Krok 6 /8
Zo zvyšných donutov pripravíme druhú dávku.
Krok 7 /8
Na konci pečenia posypeme donuty práškovým cukrom.
Krok 8 /8
Dobrú chuť!