Mac and cheese guľôčky s pikantnou omáčkou
- Celkový čas 35 min
- 20 min
Príprava - 15 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
400 g Malé makaróny
150 g Strúhaný ementál
150 g Strúhaný čedar
40 g Maslo
40 g Múka
40 cl Mlieko
Soľ
Korenie
0.5 čl Muškátový oriešok
400 g Jemná strúhanka
400 g Panko strúhanka
2 Vajcia
Sušený estragón
Sušené oregano
Sušená cibuľa
Údená paprika (voliteľné)
Soľ a korenie
2 pl Olivový olej
2 Nasekané šalotky
2 strúč. Nasekaný cesnak
1 Malá nasekaná paprička habanero (voliteľné)
400 g Pasírované rajčiny
1 štip. Kajenské korenie
Soľ
Príprava
Krok 1 /8
Makaróny uvaríme „Al dente“ v hrnci s vriacou vodou podľa návodu na obale. Scedíme a odložíme nabok.
Krok 2 /8
V hrnci rozpustíme maslo a pridáme múku. Vyšľaháme do krémovej textúry a potom pridáme mlieko. Pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Pokračujeme v šľahaní, kým zmes nezhustne. Pridáme ementál a syr čedar a premiešame do hladka.
Krok 3 /8
Do panvice vysypeme uvarené makaróny. Premiešame a vlejeme do zapekacej misy. Povrch uhladíme a dáme na noc do chladničky.
Krok 4 /8
Pomocou naberačky na zmrzlinu vytvarujeme z makarónov guľky, položíme ich na doštičku a dáme späť do chladničky.
Krok 5 /8
Pripravíme si strúhanku. V miske zmiešame jemnú strúhanku, pánko strúhanku, estragón, oregano, cibuľu a údenú papriku (voliteľné). Ľahko dochutíme soľou a korením.
Krok 6 /8
V mise rozšľaháme vajcia. Guľky obalíme v rozšľahaných vajciach, potom v strúhanke a vložíme ich do fritézy Easy Fry so štandardným plechom. Nastavíme program NUGETKY pri 200 °C na 15 minút.
Krok 7 /8
Medzitým si pripravíme pikantnú omáčku: do rajnice nalejeme olivový olej a pridáme nasekanú šalotku, cesnak a papričku habanero. Dusíme na strednom plameni, kým nezmäknú a nezosklovatia. Pridáme drvené paradajky a za občasného miešania varíme asi 5 minút. Pridáme kajenské korenie. Odoberieme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Pomocou mixéra rozmixujeme na pyré a dochutíme podľa preferencií.
Krok 8 /8
Ihneď podávame s malým šalátom.