Jahodová torta s krémom
- Celkový čas 11 h
- 1 h
Príprava - 0 min
Varenie - 10 h
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
8 os.
1 Piškótové cesto
6 cl Voda
60 g Cukor
48 cl Plnotučné mlieko
1 Vanilkový struk
45 g Cukor
60 g Žĺtky
45 g Kukuričný škrob
45 g Cukor
50 g Maslo
210 g Maslo
375 g Jahody
150 g Marcipán
Príslušenstvo
Flex metla Šľahač
Príprava
Krok 1 /20
Tento recept vyžaduje základnú prípravu: piškótové cesto. Budete ho potrebovať v kroku 3. Recept na piškótové cesto môžete nájsť v bloku "Príprava" pri návrate na hlavnú obrazovku receptu.
Krok 2 /20
Marcipán rozvaľkajte na pracovnej ploche na tenko, pomocou vykrajovača na cesto vykrojte kruh s priemerom 20 cm a dajte bokom.
Krok 3 /20
Piškótový základ upečte vo forme s priemerom 26 cm. Po vychladnutí položte na doštičku. Položte ruku na stred piškóty a vodorovne ho rozrežte pomocou noža na chlieb. Udržujte rovnakú reznú polohu a otáčajte tortou pomocou druhej ruky. Akonáhle je piškóta rozkrojená po celom obvode, dokrojte k stredu. Vykrajovačom utvorte kruhy s priemerom 24 cm. Dajte bokom.
Krok 4 /20
Na prípravu cukrárskeho krému zvarte v hrnci mlieko s cukrom a vanilkovými semienkami za pravidelného miešania vareškou.
Krok 5 /20
Do prístroja dajte žĺtky, cukor a kukuričný škrob. Stlačte "Štart".
Krok 6 /20
Stlačte "Štart" a potom do zmesi postupne pridávajte horúcu mliečnu zmes a nechajte program bežať.
Krok 7 /20
Všetko vložte do hrnca a za stáleho miešania metličkou priveďte do varu. Varte 3 minúty do zhustnutia. Odoberte z platne.
Krok 8 /20
Pridajte na kocky nakrájané maslo a premiešajte. Zmes nalejte na plech, pevne prikryte potravinárskou fóliou tak, že sa bude dotýkať krému a nechajte 2 hodiny v chladničke.
Krok 9 /20
Pre prípravu sirupu, priveďte cukor a vodu do varu v čistom hrnci. Nechajte vychladnúť.
Krok 10 /20
Jahody umyte, zbavte zelených častí a nakrájajte na polovice.
Krok 11 /20
Cukrársku formu na tortu vyložte acetátovou fóliou. Na dno položte piškótu. Potrite sirupom.
Krok 12 /20
Jahody naskladajte po obvode piškóty reznou stranou von a pevne pritlačte k acetátovej fólii.
Krok 13 /20
Vychladnutý cukrársky krém nalejte do misy prístroja. Stlačte "Štart".
Krok 14 /20
Maslo odvážte a mierne nechajte zmäknúť.
Krok 15 /20
Stlačte "Štart" a po lyžiciach pridávajte maslo. Čas od času špachtľou zotrite okraje misy, aby sa uvoľnilo maslo, ktoré sa nezmiešalo so zvyškom. Zmes by mala byť dokonale hladká.
Krok 16 /20
Nalejte trochu krému do formy na tortu. Malou stierkou zmes dobre rozotrite po okrajoch, aby jahody dobre sedeli na mieste.
Krok 17 /20
Doprostred položte zvyšné jahody, aby bol tort celý pokrytý ovocím.
Krok 18 /20
Druhú vrstvu krému nalejte 1 cm od horného okraja formy a položte na ňu druhú piškótu. Potrite sirupom.
Krok 19 /20
Znovu potrite tenkou vrstvou krému a potom opatrne potiahnite marcipánom. Tortu dajte aspoň na 8 hodín do chladničky.
Krok 20 /20
Odstráňte cukrársku formu. Ozdobte rozpustenou bielou čokoládou, čerstvými jahodami alebo marcipánovými kvetmi.