Gratinovaný karfiol so špenátom, píniovými orieškami a syrom ricotta
- Celkový čas 50 min
- 20 min
Príprava - 30 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (1)
Suroviny
4 os.
500 g Karfiol (polovica)
500 g Čerstvý špenát
75 g 0,5 červenej cibule
30 g Maslo
200 g Ricotta
300 g Smotana 30 % tuku
1 Vajce
1 štip. Strúhaný muškátový oriešok
100 g Ementál
50 g Píniové orechy
Soľ, korenie
Príprava
Krok 1 /6
Karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a varíme 15 minút v osolenej vriacej vode. Ružičky vyberieme pomocou sitka, rýchlo ich prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Krok 2 /6
Špenát zbavíme stoniek a umyjeme. Ošúpeme a nasekáme cibuľu. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu. Špenát pridávame v troch dávkach. Medzi jednotlivými dávkami ich necháme trochu zredukovať. Varíme na miernom ohni 3 až 4 minúty za častého miešania, kým špenát úplne nezmäkne. Necháme vychladnúť.
Krok 3 /6
Do misky dáme ricottu, smotanu, vajce, muškátový oriešok a polovicu syra ementál. Na panvici bez tuku opražíme píniové oriešky a pridáme ich do zmesi. Dochutíme soľou a korením, potom pridáme ružičky karfiolu a špenát. Zľahka premiešame.
Krok 4 /6
Zmes nalejeme do zapekacej misy. Zvyšný syr rozotrieme na gratine. Plech položíme na mriežku na pečenie. Plech na pečenie umiestnime do najnižšej polohy v rúre.
Krok 5 /6
Zapneme prístroj. Spustíme program BAKE na 200 °C a nastavíme čas pečenia na 30 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 6 /6
Podávame horúce so šalátom.