Samosy s mozzarellou a cherry paradajkami
- Celkový čas 35 min
- 30 min
Príprava - 5 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
40 g Píniové orechy
16 Cherry paradajky
250 g Mozzarella (2 guľôčky)
20 list Bazalka
20 g Strúhaný parmezán
4 pl Olivový olej
Soľ, korenie
8 list Cesto brik
30 g Rozpustené maslo
Príslušenstvo
Fritovací kôš
Príprava
Krok 1 /7
Píniové oriešky vložíme na rozpálenú panvicu bez oleja alebo masla a za stáleho miešania ich niekoľko minút opekáme, kým nezhnednú. Píniové oriešky nasypeme do malej misky a odložíme bokom.
Krok 2 /7
Cherry paradajky nakrájame na 4 časti alebo ak sú veľké, na viac. Mozzarellu nakrájame na 1 cm hrubé plátky a potom na tyčinky. Tyčinky nakrájame na malé kocky. Do misky vložíme mozzarellu a paradajky. Listy bazalky nahrubo nasekáme a pridáme. Pridáme parmezán, opražené píniové oriešky, polovicu olivového oleja, soľ a korenie. Dôkladne zmiešame.
Krok 3 /7
Rezom pozdĺž celého plátu cesta brik vytvoríme 2 obdĺžnikové, 8 cm široké pásy. Položíme pred seba pásik na dĺžku a odlepíme ho z papiera. Položíme ho späť na papier. Na dolnú časť pásu pred sebou dáme lyžicu plnky, pričom na spodku necháme malú medzeru. Ľavý dolný roh chytíme medzi dva prsty a potiahneme cesto smerom nahor doprava, čím sa vytvorí prvý trojuholník.
Krok 4 /7
Znova preložíme rovnakým spôsobom, ale tentoraz doľava, aby vznikol druhý trojuholník. Tento postup opakujeme, skladáme doľava a potom doprava, až kým nedosiahneme vrchnú časť cesta brik, čím vznikne naplnený trojuholníkový plát. Zostane malý trojuholník cesta. Pomocou kuchynského štetca ho zľahka namažeme maslom a zastrčíme do švu v ohybe. Rovnakým spôsobom pripravíme aj ostatné samosy. Vznikne nám 16 samosas.
Krok 5 /7
Samosy potrieme zvyšným olivovým olejom a vložíme ich do fritovacieho koša. Fritovací košík umiestnime do strednej polohy v rúre.
Krok 6 /7
Zapneme prístroj. Zvolíme nastavenie AIR FRY na 200 °C a nastavíme čas pečenia na 5 minút. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 7 /7
V prípade potreby pečieme dlhšie, aby samosy zhnedli podľa vašej chuti.