Gruzínska kuracia tabaka so zeleninou
- Celkový čas 55 min
- 20 min
Príprava - 35 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
300 g Baklažán (približne 1 veľký)
300 g Červená paprika (približne 1 veľká)
300 g Mrkvy
150 g Cibuľa (približne 1 stredná)
300 g Mäsité rajčiny (slivkové alebo Beef Heart)
3 strúč. Cesnak
1 pl Nasekaná bazalka
1 pl Nasekaná petržlenová vňať
2 pl Nasekaný koriander
0.5 čl Utskho-suneli
0.5 čl Mletý šafran
0.5 čl Mletý koriander
0.5 čl Mleté čierne korenie
1 čl Soľ
3 pl Rastlinný olej
15 cl Voda
1 Malé celé kura (1 kg)
5 strúč. Cesnak
1 čl Soľ
1 pl Rastlinný olej
Príslušenstvo
Plech na pečenie XL Plech na pečenie
Príprava
Krok 1 /4
Dobrým nožom alebo nožnicami na hydinu nakrájame kura pozdĺž pŕs a sploštíme ho silným zatlačením. Olúpeme strúčiky cesnaku a roztlačíme ich lisom na cesnak. Zmiešame so soľou a korením. Zmesou natrieme kožu a zvnútra trup.
Krok 2 /4
Umyjeme baklažán, nakrájame ho pozdĺžne na štyri časti a potom na 1,5 cm kúsky. Umyjeme papriku, vyberieme jadierka a nakrájame ju na malé 3 cm štvorčeky. Ošúpeme mrkvy a nakrájame ich na 1,5 cm tyčinky. Ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na 12 mesiačikov. Všetko dáme do veľkej nádoby. Hrubým strúhadlom nastrúhame rajčiny nad nádobou a šupku vyhodíme. Pridáme olúpané a roztlačené strúčiky cesnaku, bazalku, petržlenovú vňať, nasekaný koriander, Utskho-suneli, šafran, koriander, korenie, soľ a olej. Zmiešame a vysypeme na plech na pečenie.
Krok 3 /4
Otvoríme gril v režime Celé jedlo a umiestnime plech na pečenie. Nastavíme bočný termostat do polohy 4. Po predhriatí dáme kura na grilovaciu dosku, stranou trupu nadol. Varíme 20 minút, za občasného premiešania zeleniny. Obrátime kura, pridáme vodu k zelenine a varíme ďalších 15 minút.
Krok 4 /4
Nakrájame kura na 4 kusy a podávame so zeleninou.