Bezlepkový hruškový a lieskovo-orieškový čokoládový koláč
- Celkový čas 1 h 8 min
- 30 min
Príprava - 38 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (1)
Suroviny
6 os.
2 Zrelé hrušky
100 g Horká čokoláda na varenie
1 pl Celé lieskové orechy
4 Vajcia
75 g Krupicový cukor
8 cl Tekutý med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
140 g Mleté lieskové orechy, preosiate
35 g Strúhaný kokos
35 g Nesladené práškové kakao
40 g Pohánková múka
10 g Maslo
2 pl Pohánková múka
Príprava
Krok 1 /10
Hrušky ošúpeme, rozkrojíme na dve polovice a zbavíme jadrovníkov. Nakrájame ich na tenké plátky. Na jemno nasekáme čokoládu. Rozdrvíme lieskové orechy.
Krok 2 /10
Oddelíme vaječné bielka od žĺtkov do dvoch veľkých mís: Mixérom rozšľaháme vaječné žĺtka. Pridáme cukor, med a vanilkový extrakt. Pokračujeme v šľahaní 3 minúty alebo dovtedy, kým zmes nezdvojnásobí svoj objem. Stále šľaháme a pomaly pridávame olej.
Krok 3 /10
V miske zmiešame preosiate pomleté lieskové orechy, nastrúhaný kokos, kakao a pohánkovú múku.
Krok 4 /10
Pomocou čistej metličky šľaháme vaječné bielka, kým nevznikne pevný sneh.
Krok 5 /10
Do misky so žĺtkovou/cukrovou/medovou/vanilkovou zmesou pridáme polovicu zmesi lieskových orechov/kokosu/kakakaového prášku/múky a polovicu bielkov. Jemne premiešame stierkou dohladka. Opakujeme so zvyšnou zmesou lieskových orieškov a zvyšnými bielkami. Znova jemne premiešame.
Krok 6 /10
Formu na koláč s priemerom 24 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Krok 7 /10
Polovicu cesta vlejeme do formy. Navrch poukladáme polovicu hrušiek a drvenej čokolády. Vlejeme druhú polovicu cesta a zvyšné hrušky usporiadame. Posypeme rozdrvenými lieskovými orechmi a zvyšnou drvenou čokoládou.
Krok 8 /10
Formu položíme na plech a umiestnime ho na strednú poličku rúry.
Krok 9 /10
Zapneme prístroj. Zvolíme program BAKE na 160 °C a nastavíme čas pečenia na 38 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 10 /10
Pred podávaním necháme vychladnúť.