Bezlepkový čokoládový hruškový koláč
- Celkový čas 55 min
- 20 min
Príprava - 35 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
2 Hruška
100 g Horká čokoláda
3 pl Olivový olej
3 Vajce
70 g Krupicový trstinový cukor
30 g Tekutý med
100 g Mleté lieskové oriešky
40 g Horké práškové kakao
40 g Pohánková múka
1 pl Tekutý vanilkový extrakt
50 g Nasekané lieskové oriešky
1 štip. Soľ
Príprava
Krok 1 /8
Hrušky umyjeme, rozpolíme a zbavíme jadierok. Nakrájame na tenké plátky.
Krok 2 /8
Čokoládu a olej spolu rozpustíme v teplovzdornej miske, buď vo vodnom kúpeli, alebo ich ohrievame v 30-sekundových intervaloch v mikrovlnnej rúre, za miešania medzi jednotlivými intervalmi, kým zmes nebude hladká.
Krok 3 /8
V miske si spolu vyšľaháme vajcia, cukor a med, pokým nie je zmes dobiela. Vmiešame rozpustenú čokoládu, mleté lieskové oriešky, kakao, múku a vanilku. Do zmesi pridáme nasekané lieskové oriešky a dobre premiešame.
Krok 4 /8
Zmes nalejeme do vymastenej 24 cm koláčovej formy a navrch poukladáme plátky hrušiek.
Krok 5 /8
Formu vložíme do spotrebiča a začneme piecť.
Krok 6 /8
Špičkou noža skontrolujeme, či je koláč dobre upečený, v prípade potreby pečieme ešte niekoľko minút.
Krok 7 /8
Po upečení otvoríme rukoväť oboma rukami, aby sme formu vybrali zo spotrebiča, a pred vyklopením necháme koláč vychladnúť.
Krok 8 /8
Podávame s trochou šľahačky alebo kopčekom zmrzliny.