Sladká tahini hniezda
- Celkový čas 2 h 5 min
- 30 min
Príprava - 35 min
Varenie - 1 h
Chladenie
Suroviny
8 os.
2 Vajcia
125 g Teplá voda
4 g Instantné droždie
4 pl Olivový olej
350 g Múka na pečivo
1 čl soľ
15 g Práškový cukor
100 g Práškový cukor
120 g Libanonské tahini
1 čl Mletá škorica
1 pl Sezamové semienka
Príslušenstvo
Šľahač Hák na cesto
Príprava
Krok 1 /10
Pripravte cesto: V samostatnej miske rozbite a ručne vyšľahajte vajcia. Odvážte ich a 75 g nasypte do misky mixéra s pripojeným mixérom (zvyšok nechajte v chladničke). Pridajte teplú vodu, droždie a olivový olej. Stlačte „Štart“
Krok 2 /10
Nechajte 5 minút odpočívať.
Krok 3 /10
Vymeňte mixovací nadstavec za hnetač, do misky mixéra pridajte múku, soľ a cukor a stlačte tlačidlo „Štart“.
Krok 4 /10
Pomocou kuchynskej stierky vytvarujte cesto do tvaru gule. Prikryte ho čistou utierkou a umiestnite na teplé miesto (napríklad blízko radiátora) na 2 hodiny, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Krok 5 /10
Na dokončenie: Pracovnú plochu si vysypte múkou a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi asi 30 x 40 cm tak, aby kratšia strana smerovala k vám. Tahini jemne rozotrite zadnou stranou lyžice na 2/3 cesta, hornú tretinu nechajte prázdnu. Zmiešajte cukor a škoricu a posypte tahini.
Krok 6 /10
Cesto preložte cez náplň na 3 časti: holú tretinu cesta preložte cez náplň a potom cez ňu preložte spodnú tretinu ako obálku.
Krok 7 /10
Vystrihnite 10 pásikov širokých 3 cm. Každý pásik rozrežte na polovicu a úplne ich neoddeľujte od konca, potom oba pramene stočte k sebe, trochu ich potiahnite, aby sa natiahli, a vzniknutý vrkoč stočte okolo seba. Rolky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich a nechajte kysnúť ďalších 30 až 45 minút, kým nezdvojnásobia svoju veľkosť.
Krok 8 /10
Rúru predhrejte na 160 °C.
Krok 9 /10
Vrch roliek potrite vajíčkom z chladničky a posypte sezamovými semienkami. Pečte v rúre približne 20 minút.
Krok 10 /10
Vychutnajte si ho teplý alebo studený.