Cozonac (rumunský veľkonočný chlieb)
- Celkový čas 4 h 53 min
- 25 min
Príprava - 58 min
Varenie - 3 h 30 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (13)
Tichá teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence Coal EY551HE0 Tmavošedá EY9428E0 Easy Fry Dual XXL teplovzdušná fritéza Tefal 11 litrov Teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill 2v1 Precision EY505815 Čierna Teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill & Steam 3v1 FW201815 Čierna Objavte celý sortiment
Zobraziť viac - Objavte celý sortiment -
Suroviny
4 os.
80 g Práškový cukor
13 cl Mlieko
150 g Nadrobno nasekané vlašské orechy
15 g Horký kakaový prášok
1 kôra Pomaranč
6 cl Mlieko
3 g Sušené pekárske droždie
30 g Práškový cukor
260 g Múka na pečivo špeciál
3 g Soľ
2 Vajce
1 kôra Pomaranč
1 kôra Citrón
80 g Maslo
1 Vaječný žĺtok
1 pl Mlieko
Príprava
Krok 1 /9
Všetky prísady na plnku nalejte do hrnca. Miešajte a varte na miernom ohni približne 8 minút, alebo kým sa zo zmesi nevytvorí lepkavá hmota. Nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu: zmes ešte viac stuhne.
Krok 2 /9
Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre (38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa mohli deaktivovať kvasinky). Droždie vložte do malej misky s mliekom a cukrom, aby sa rehydratovalo. Dobre premiešajte. Nechajte 5 minút stáť.
Krok 3 /9
Múku, soľ, kôru, vajcia a zmes mlieka, droždia a cukru vysypte do veľkej nádoby. Miesime ručne 3 minúty.
Krok 4 /9
Mäkké maslo: vyberte ho z chladničky 1 hodinu predtým alebo ho dajte na 20 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Pridajte maslo a asi 2 minúty mieste cesto, aby sa dobre spojilo. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať pri izbovej teplote.
Krok 5 /9
Cesto vyberte z nádoby. Na mierne pomúčenej doske cesto preložte, konce vytiahnite smerom k stredu a vytvorte guľu (spolu 10 preložení).
Krok 6 /9
Pracovnú plochu a valček si posypte múkou. Cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik s rozmermi 35x25 cm. Na vrch rozotrite orechovú plnku do výšky asi 0,5 cm od okraja. Obdĺžnik rozvaľkajte na šírku do tvaru veľkej klobásy. Rolku predĺžte na 50 cm a potom ju rozrežte na polovicu. Vezmite dve pramene a uzavrite ich na jednom konci. Potom ich spolu stočte a opatrne ich uložte do okrúhleho tvaru do nepriľnavej tortovej formy s priemerom 17 cm x výškou 7 cm.
Krok 7 /9
Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 1,5 hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 8 /9
Cozonac potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom. Vložte formu do spotrebiča vybaveného plechom. Spustite proces pečenia.
Krok 9 /9
Ešte horúce vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke.