Recipe Details Page <seo.title.recipe> - Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Cozonac (rumunský veľkonočný chlieb)

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 4 h 53 min
  • Príprava
    25 min
  • Varenie
    58 min
  • Chladenie
    3 h 30 min

Suroviny

4 os.

  • 80 g Práškový cukor

  • 13 cl Mlieko

  • 150 g Nadrobno nasekané vlašské orechy

  • 15 g Horký kakaový prášok

  • 1 kôra Pomaranč

  • 6 cl Mlieko

  • 3 g Sušené pekárske droždie

  • 30 g Práškový cukor

  • 260 g Múka na pečivo špeciál

  • 3 g Soľ

  • 2 Vajce

  • 1 kôra Pomaranč

  • 1 kôra Citrón

  • 80 g Maslo

  • 1 Vaječný žĺtok

  • 1 pl Mlieko

Príprava

Krok 1 /9

Všetky prísady na plnku nalejte do hrnca. Miešajte a varte na miernom ohni približne 8 minút, alebo kým sa zo zmesi nevytvorí lepkavá hmota. Nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu: zmes ešte viac stuhne.

  • 80g Práškový cukor
  • 13cl Mlieko
  • 150g Nadrobno nasekané vlašské orechy
  • 15g Horký kakaový prášok
  • 1kôra Pomaranč

Krok 2 /9

Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre (38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa mohli deaktivovať kvasinky). Droždie vložte do malej misky s mliekom a cukrom, aby sa rehydratovalo. Dobre premiešajte. Nechajte 5 minút stáť.

  • 6cl Mlieko
  • 3g Sušené pekárske droždie
  • 30g Práškový cukor

Krok 3 /9

Múku, soľ, kôru, vajcia a zmes mlieka, droždia a cukru vysypte do veľkej nádoby. Miesime ručne 3 minúty.

  • 260g Múka na pečivo špeciál
  • 3g Soľ
  • 2 Vajce
  • 1kôra Pomaranč
  • 1kôra Citrón

Krok 4 /9

Mäkké maslo: vyberte ho z chladničky 1 hodinu predtým alebo ho dajte na 20 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Pridajte maslo a asi 2 minúty mieste cesto, aby sa dobre spojilo. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať pri izbovej teplote.

  • 80g Maslo

Krok 5 /9

Cesto vyberte z nádoby. Na mierne pomúčenej doske cesto preložte, konce vytiahnite smerom k stredu a vytvorte guľu (spolu 10 preložení).

Krok 6 /9

Pracovnú plochu a valček si posypte múkou. Cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik s rozmermi 35x25 cm. Na vrch rozotrite orechovú plnku do výšky asi 0,5 cm od okraja. Obdĺžnik rozvaľkajte na šírku do tvaru veľkej klobásy. Rolku predĺžte na 50 cm a potom ju rozrežte na polovicu. Vezmite dve pramene a uzavrite ich na jednom konci. Potom ich spolu stočte a opatrne ich uložte do okrúhleho tvaru do nepriľnavej tortovej formy s priemerom 17 cm x výškou 7 cm.

Krok 7 /9

Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 1,5 hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Krok 8 /9

Cozonac potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom. Vložte formu do spotrebiča vybaveného plechom. Spustite proces pečenia.

Krok 9 /9

Ešte horúce vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke.